Lecturing
Lecturing, teaching and coaching
I have been lecturing image culture at the University of Applied Photography (Fotovakschool), in Amsterdam and Rotterdam. Besides I am also giving speeches and lectures in Holland and abroad. For different photoclubs I give lectures and workshops about the analysis of photography, mainly based upon my book Beeldspraak. On request I give indivual coaching for beginning photographers and graduated students.
Some reviews in Dutch about Image Culture/Beeldcultuur:
De lessen vond ik altijd erg leerzaam. Nieuwe elementen in de fotografie maar ook oude elementen. Een soort geschiedenis van de fotografie die ervoor zorgen dat je de fotografie beter leert begrijpen.
*Channah*
Ik wil graag melden dat ik u als docent erg prettig heb ervaren! De vele kennis die u heeft en het feit dat u zelf nog actief bent in verschillende takken van de fotografiewereld heeft er voor gezorgd dat de lessen veel diepgang bezaten.
*Annebel*
Ik heb uw lessen als leerzaam en interessant ervaren. Ik begrijp nu veel beter wat er achter een beeld schuil kan gaan. *Josanne*
Ik wil Ton Hendriks bedanken voor het schrijven van 'Beeldspraak'. Zijn boek en de lessen die ik van hem heb mogen krijgen tijdens de module 'Fotografie&Maatschappij' aan de Fotovakschool Amsterdam hebben mij geleerd en in staat gesteld velen malen beter verbaal en schriftelijk te kunnen verwoorden wat ik met mijn fotografie wil vertellen. Dit geldt tevens voor het werk van andere fotografen. Ieder zichzelf respecterende fotografie-opleiding doet er verstandig aan dit boek reeds aan de start van de opleiding als verplichte lectuur te stellen. *Simone*
Als gepensioneerd en gepassioneerd hobbyfotograaf, kwam ik via een zelfstudie naar visual language, (lezen van Barthes, Arnheim, Dondis, Kress) op het spoor van je boek. Het heeft voor mij gewerkt als een oase in een woestijn. Een rustpunt bij mijn studie. Je slaagt erin om de visuele grammatica helder uit te leggen.
Wat me vooral boeit is ‘het waarom der dingen’. In het bijzonder hoe een beeld ‘werkt’. Als voorbeeld: Iedereen roept in compositie tutorials ‘regel van derden’ of ‘gulden snede’ maar ... waarom het werkt lees je zelden. Een verklarende context en filosofische inbedding al helemaal niet. Jouw boek brengt me daarin weer een stap verder. Ondermeer door de laatste hoofdstukken die meer filosofisch van aard zijn, maar toch praktisch blijven. Het is een prachtige plek om te vertoeven.
Nogmaals dank voor het publiceren van je boek. Ik gun het boek meer internationale attentie en een engelse uitgave!
*Wicher Bos*