Loulou D’aki
Hoopvolle jongeren in het Midden-Oosten
>
Op Noorderlicht - met dit jaar het thema de alternatieve oplossingen in een wereld van crisis - liet het project Make a Wish van de Zweedse Loulou d’Aki zien wat de wensen en verlangens zijn van jongeren in het Midden-Oosten. D’Aki fotografeerde jongeren in Yemen, Iran, Egypte, Turkije, Israel en in de Gaza-strook en vroeg hen wat hun droom was. Ingegeven door de Arabische Lente begreep de fotografe dat vooral de jongeren de omwentelingen in hun land steunden en dat hun ideeën over de toekomst er het meeste toe deden.
Met een analoge Hasselblad trok zij vanaf 2010 naar verschillende steden in het Midden-Oosten op het moment dat er demonstraties waren, of juist na politieke omwentelingen. Zo maakte zij portretten in Istanbul bij de demonstraties in het Gezi Park in 2013 en fotografeerde zij in de nadagen van de revolutie in Egypte.
“Ik vroeg hen na het maken van het portret om in hun eigen taal in mijn notitieboek op te schrijven wat hun dromen waren. Dat vertaalde ik dan in het Engels. Soms werkte ik heel snel en maakte ik het portret op straat en soms kostte een portret mij een hele dag. In Teheran vonden de jongeren het zo bijzonder dat ze me thuis uitnodigden en veel over zichzelf vertelden.”
Aanvankelijk was d’Aki met dit idee begonnen in Parijs waar ze de hipsters bewonderde en zich afvroeg wat hun ideeën waren, maar ze vond dat een project over de hippe Parijzenaars te weinig politieke lading had. “In Parijs dachten de jongeren alleen maar over zichzelf, maar in het Midden-Oosten betrokken de jongeren ook de toekomst van hun land bij hun dromen. Historisch gezien zijn zij dus veel interessanter.”
Een iconische foto is die van de jonge vrouw Jamine N. in Gaza die op de puinhopen van een bombardement in een yoga houding zit: een religie overschrijdend beeld. Ondanks het oorlogsgeweld blijft ze hoopvol en krachtig. “Zij was yogalerares en haar huis en lesruimte was gebombardeerd in 2012.”
Vind Loulou d’Aki het niet treurig dat nu de Arabische Lente in de kiem gesmoord is en wordt opgevolgd door het tegenovergestelde, een terugkeer naar oorlog en onderdrukking, zoals de opkomst van de IS? “Het is triest dat de hoop van vele jongeren nu verloren dreigt te gaan en het ergste is dat er jongeren zijn die met de IS willen meevechten. Maar er zijn nog genoeg jongeren die nog steeds streven naar een vredige wereld.”